Magyar állampolgár lett Tempfli József

 
 
Magyar 谩llampolg谩r lett Tempfli J贸zsef
 
 
Szerda délután a debreceni Régi Városháza polgármesteri irodájában Exc. Tempfli József kiérdemesült váradi római katolikus megyés püspök Kósa Lajos polgármester jelenlétében letette az állampolgársági esküt. Az err艖l szóló dokumentumot korábban Schmitt Pál magyarországi köztársasági elnök írta alá.

 

 

Exc. Tempfli József kiérdemesült nagyváradi római katolikus megyés püspököt azRMDSZ Bihar megyei szervezetének honosításokkal foglalkozó irodájának két munkatársa is elkisérte Debrecenbe. A nyugalmazott f艖pásztor egy korondi padlóvázát ajándékozott a cívisváros polgármesterének, az önkormányzat honosításokkal is foglalkozó alkalmazottainak pedig néhány általa írt könyvet. A megható eskütéttelre helyi id艖 szerint délután 13 órakor került sor a Régi Városháza polgármesteri irodájában, élénk médiaérdekl艖dés közepette, egy külön a váradi f艖pap tiszteletére szervezett ünnepség keretében. A megjelenteket Kósa Lajosköszöntötte röviden. Arra hívta fel a figyelmet: a díszvendég a magyar állampolgárság megszerzése érdekében 2011. április 15-én kérelmezte az egyszer疟sített honosítási eljárást a debreceni Okmányirodánál, melynek során igazolta magyar nyelvtudását, illetve azt, hogy egykor magyar állampolgár volt, „de ez mindannyiunk számára közismert, hiszen a határ közeli Csanáloson született, és közel húsz esztend艖ig magyar nyelv疟 püspöke volt a nagyváradi katolikus egyházmegyének”. Az elhangzottakhoz Tempfli József annyit f疟zött hozzá: 艖 volt a 81. püspök, és az akkori korok szokása szerint a nyolcvan el艖dje mind báró, gróf vagy egyéb el艖kel艖 származású volt, 艖 tehát az els艖, aki egykori parasztfiúként került ebbe a magas tisztségbe. Az ünnepélyes eskütéttel után- melynek mondatait Tempfli József a meghatódottságtól néha remeg艖 hangon ismételte Kósa Lajos után, miközben könny csilogott a szemében- a Himnusz csendült fel.

Különösen fontos

A protokolláris rész tulajdonképpen ennyit tartott, ezután a kiérdemesült püspök az újságírók kérdéseire válaszolt. Hangsúlyozta: amikor Magyarországról beszélt, mindig is azt a kifejezést használta, hogy anyaország. Ugyanakkor az általa kivételesen kedvelt Mécs László költ艖 azon gondolatát idézte: „Én magyarságom soha nem tagadtam, de soha nem is kérkedtem vele, nem pávatoll: egy mártír-pillanatban csak a b艖römmel együtt jönne le.” Felidézte azokat az id艖ket is, amikor gyermekként átélte, hogy Észak-Erdélyt visszacsatolták Magyarországhoz. Beszélt arról is, amikor a román vezetés疟 Várad díszpolgárává választották, dacára annak, hogy magyar és katolikus. Úgy fogalmazott: bár az egész világot „bekoborolta”, 117 nemzetközi kitüntetést kapott és 91 településnek a díszpolgára, számára mégis különösen fontos a magyar állampolgárság, jobban megérintette a lelkét, mert ezt személyesen átélhette még az életében, a kitüntetések viszont inkább tárgyi emlékek.

Az erdon.ro érdekl艖désére válaszolva Kósa Lajos polgármester elmondta: eddig több ezren tették le Debrecenben az állampolgársági esküt. Külön öröm számukra, hogyTempfli József szintén náluk tette le az esküt, T艖kés László EP-alelnök pedig náluk kezdeményezte ezt. „Nagyon fontos nekünk az államhatárokon átível艖, jogi értelemben vett nemzetegyesítés, jelképesen is, mert ez senki ellen nem irányul, ellenben önmagunkért való. Ugyanúgy támogattuk a szomszédos államoknak, Szlovákiának, Romániának, Szerbiának a kett艖s állampolgárság bevezetésére vonatkozó intézkedéseit, mint a saját magunkét is, hiszen ez nem okoz köztünk problémát, nem is beszélve arról, hogy milyen rég élünk ugyanabban a hazában. Igazából ez egy olyan ügy, ami szerintem segítheti azt, hogy a különböz艖 nemzetcsoportok közelebb kerüljenek egymáshoz, jogi értelemben és ugyanakkor egymást kölcsönösen tiszteletben tartva a békés együttélést is megvalósítsák”, közölte az elöljáró.

Ciucur Losonczi Antonius

Forrás: www.erdon.ro

Hírlevél

Amennyiben hozzájárulsz, hogy a későbbiekben információkat küldjünk híreinkről és programjainkról, iratkozz fel a hírlevélre.

Neved:
E-mail:
Telefon:
Ellenörző kód: