Honosítási kérelmet tett le

 

 

Pénteken a debreceni városháza új épületében benyújtotta honosítási kérelmét Exc. Tempfli József ny. váradi megyés püspök. Kósa Lajos polgármester és Pajna Zoltán alpolgármester fogadták 艖t.

 

Exc. Tempfli József ny. váradi megyés püspököt az RMDSZ Bihar megyei szervezete központi irodájának honosítással foglalkozó munkatársai kisérték el debreceni útjára. A cívisváros új városházája el艖tt Kósa Lajos polgármester és Pajna Zoltán alpolgármester fogadták az id艖s f艖papot, és kisérték fel az els艖 emeleti Simonffy-terembe, ahol benyújtotta a kedvezményes honosításhoz szükséges dokumentumait.
Az ilyenkor szokásos hivatalos formaságok megtétele után a nyugalmazott f艖pásztor azt nyilatkozta: „óriási dolgot” jelent számára a mai nap. Ezt azzal indokolta: harmadikos elemista volt, amikor annak idején Erdélyt visszacsatolták Magyarországhoz. Szül艖faluja és a legközelebbi magyarországi település közötti távolság csupán 3 kilométer volt. Legszebb élményei közé tartozik, amikor a magyar hadsereg átküldött egy 8 méter hosszú, piros-fehér-zöld szín疟, hímzett címeres zászlót. Ezzel azt üzenték a katonák: akkor fognak bevonulni, amikor kiteszik ezt a lobogót a templomtoronyra. Miután ez megtörtént, valóban bejöttek, legel艖l tizenheten, fehér lovakon, utánuk pedig egy másik század érkezett. Díszkaput készítettek a fogadtatásukra, és egy emelvényt is kihelyeztek, ahol kés艖bb beszédek hangzottak el. A szónok Tempfli atya visszaemlékezése szerint nagyon szépen beszélt, 艖 pedig egy Reményik-verset  szavalt. A látottak-hallottak annyira tetszettek a f艖tisztnek, hogy a gyermeket a fehér lovára ültette, és úgy vonult vele végig a községen.
 
Pozítiv élmények
 
Néhány évet, illetve évtizedet ugorva az id艖ben a ny. megyés püspök azt emelte ki: mindig nemet mondott a kommunista pártvezetés azon ajánlatára, hogy a romániai katolikusok szakadjanak el Rómától. A rendszerváltozás után aztán visszaszerezte többek közt a Kanonok sort és a Püspöki Palotát, legutolsó ténykedéseként pedig 5327 hektár erd艖t is visszavett, ami egykoron a katolikus egyházé volt.
A közelmúltban zajlott események közül azt említette, amikor Erd艖 Péter bíboros meghívta 艖t a Budapest-Gazdagréten épült új templomba, hogy helyette bérmáljon. Annak apropóján, hogy 80. születésnapját ünnepelte, egy komolyzenei koncertet is adtak a tiszteletére, a hangversenyen több mint kilencszázon vettek részt. Régi barátja, Hende Csaba honvédelmi miniszter ugyanakkor egy könyvet ajándékozott neki, melybe igen szép ajánlást írt.
 
Els艖 eskütételek májusban
 
Kósa Lajos polgármester elmondta: az év elejét艖l kezdve április közepéig 725 honosítási kérelmet nyújtottak be. A Debrecenbe megérkezett állampolgársági igénylések száma április 15-ig száz darab volt, ebb艖l azonban csak 15 személy volt olyan, aki a cívisvárosban is adta be a honosítási kérvényét. Az els艖 ünnepélyes eskütételekre május 4-én, szerdán 13 órakor kerül sor a Polgármesteri Hivatal nagytermében. „Innent艖l kezdve minden héten szerdán fogunk állampolgársági eskütételeket szervezni, hiszen míg korábban évente 130-200 közötti esküt tettek le Debrecenben, addig ezentúl arra számítunk, hogy ezek száma évi több ezer lesz”, fogalmazott az elöljáró.
 
Ciucur Losonczi Antonius

Forrás: www.erdon.ro

Hírlevél

Amennyiben hozzájárulsz, hogy a későbbiekben információkat küldjünk híreinkről és programjainkról, iratkozz fel a hírlevélre.

Neved:
E-mail:
Telefon:
Ellenörző kód: