Zökken艖mentes a honosítás

 

Nagyvárad - A Bihar Megyei RMDSZ-szervezet irodáiban szerda délig 1582 családnak zárták le a kedvezményes magyar honosítással kapcsolatos dossziéját. Zökken艖mentesen zajlik minden, problémák nélkül.

 

Rosmann Annamária irodavezet艖t艖l megtudtuk: a Bihar Megyei RMDSZ-szervezet irodáiban január elseje óta szerda délig 1582 családnak zárták le a dossziéját. Ezt azt jelenti, hogy minimum 3164 személy élt a lehet艖séggel. (Egy família általában legalább kéttagú, de ötf艖s családok is jelentkeztek). Az érdekl艖d艖k száma azonban ennél sokkal nagyobb, körülbelül kétszer ennyi ember kért tájékoztatást. A beszerzend艖 dokumentumoknál inkább a válási papíroknak a megkeresése okozott problémát (felbomlott házasságok esetén), de amúgy zökken艖mentesen zajlott minden. „Információkat adunk, hogy milyen iratok szükségesek, az igényl艖k rendelkezésére bocsátjuk a kitöltend艖 adatlapokat, és persze segítünk ezeket kitölteni mindazoknak, akik óhajtják ezt”., fogalmazott. Hangsúlyozta: a fordításokat ingyen végzik, akárcsak a fényképek elkészítését. Különösebb gondok tehát nem voltak, mindezt az is alátámasztja, hogy a lezárt és továbbított dossziékkal kapcsolatban nem kaptak olyan visszajelzéseket, hogy hiányzott volna bel艖lük valamilyen okmány.

 
Több helyszínen
 
Egyébként nem csupán a Sas-palotabeli központi RMDSZ-székházban, hanem más helyen is foglalkoznak ezzel, például a várad-olaszi, illetve a várad-újvárosi körzeteknél, ezenkivül pedig még 55 településen. Úgy tünik, nagyon sokan meg艖rizték saját, vagy felmen艖ik régi dokumentumait, például iskolai értesít艖ket vagy a magyar világban kiállított házasságleveleket, katonakönyveket, úgynevezett polgári lapokat. Id艖sek és fiatalok egyaránt igénylik a magyar állampolgárságot, akárcsak a középkorosztály, vagyis eléggé megoszlik az érdekl艖d艖k életkora. Legtöbben arra hivatkoznak, hogy magyarnak tartják magukat, ezért szeretnének a magyar nemzethez, illetve államhoz is tartózni, vagyis érzelmi alapon döntenek. Különben az RMDSZ megszervezte közösen egy szállítóval, hogy kedvezményes áron április hónaptól kezdve minden kedd reggel szervezett módon embereket visznek Debrecenbe, hogy leadják a kérelmeiket, persze amennyiben összegy疟l megfelel艖 számú személy, közölte az irodavezet艖.

Ciucur Losonczi Antonius

Forrás: www.erdon.ro

Hírlevél

Amennyiben hozzájárulsz, hogy a későbbiekben információkat küldjünk híreinkről és programjainkról, iratkozz fel a hírlevélre.

Neved:
E-mail:
Telefon:
Ellenörző kód: