„Tíz aláírást is komolyan kell venni”

 

A Magyar Országgy疟lésben fogadta Lezsák Sándor, a Tisztelt Ház alelnöke a Bihar megyei RMDSZ küldöttségét február 4-én, pénteken. A látogatás célja az volt, hogy átadják azt a több mint harmincezer aláírást, amellyel a nagyváradi és Bihar megyei magyarok az RMDSZ-t kérték fel az egyszer疟sített honosítási eljárás (kett艖s állampolgárság) ügyében való tájékoztatásra.

A három irattartóba elkészített harmincezer aláírás átvételekor Lezsák SándorFideszes országgy疟lési alelnök megjegyezte: „tíz aláírást is komolyan kell venni, nehogy harmincezer magyar ember akaratát”. Mint ismeretes, Bihar megyében több mint félszáz településen szolgáltatnak információkat a szövetség felkészült szakemberei, továbbá az RMDSZ ingyenesen biztosítja a kérelmez艖knek a fordítások és a fényképek elkészítését.

Az alelnök úr és a bihari delegáció közötti, egyórányira elnyúlt beszélgetés során elhangzott a kett艖s  állampolgársággal kapcsolatos ügymenetnek a bemutatása, valamint aktuálpolitikai kérdésekr艖l is szó esett az RMDSZ közelg艖 nagyváradi kongresszusa okán. A jó hangulatú találkozón a megyei küldöttség, Szabó Ödön, azRMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezet艖 elnöke, Nagy Miklós, a megyeiRMDSZ mez艖gazdasági és vidékfejlesztési ügyekért felel艖 ügyvezet艖 alelnöke ésKucharszki Zoltán hegyközszentimrei református lelkipásztor az aláírásokat tartalmazó mappák mellett átadott egy dokumentumcsomagot is, melyben megtalálható a 2004-es népszavazás el艖tti, ugyancsak a megyei szervezet által kezdeményezett aláírásgy疟jtési akciót annak idején bemutató újságcikkek gy疟jteménye, továbbá a megyei választmánynak a kett艖s állampolgársággal kapcsolatos üdvözl艖 határozata, illetve a szervezet által kiadott, az egyszer疟sített honosítási eljárásról szóló tájékoztatási füzet.

Az Országgy疟lés alelnöke megköszönte a Bihar megyeiek bizalmát  és megígérte, hogy mivel ez az ügy nemzeti kérdés, megtesz mindent tárgyalásai során, hogy a kett艖s állampolgárság vagy az azzal kapcsolatos ügyintézés ne okozzon konfliktusokat a határon túli magyarok vagy azok szervezetei körében.

Forrás: www.erdon.ro

Hírlevél

Amennyiben hozzájárulsz, hogy a későbbiekben információkat küldjünk híreinkről és programjainkról, iratkozz fel a hírlevélre.

Neved:
E-mail:
Telefon:
Ellenörző kód: