Az RMDSZ válasza az EMNT állásfoglalására

 

A Bihar megyei RMDSZ 2004 november-decemberében több mint 30 ezer aláírást gy疟jtött azért, hogy a kett艖s állampolgárság valóság legyen. Szervezetünk vezet艖i Magyarországon is részt vettek a kampányban szorgalmazva a magyar állampolgárság megadását a határon túli nemzetrészeknek.

A tavalyi évben az egyszer疟sített, kedvezményes állampolgárságot biztosító  törvényt a megyei RMDSZ Választmánya 15/2010-es , június 18-án kelt határozatában üdvözölte. Októberben és novemberben els艖ként Romániában itt,Biharmegyében nyomtattunk több ezer tájékoztatási füzetet, melyet a magyar kormányzati hivatalos internetes oldalon található, valamint a Kolozsvári Magyar F艖konzulátustól kapott hiteles információk alapján készítettük el. Ezután az RMDSZminden, magyarok által lakott települést érint艖 tájékoztató karavánt szervezett buzdítva közösségünk tagjait a törvény adta lehet艖ségek kihasználására.

December folyamán külön egynapos képzést szerveztünk megyei szervezetünk székházában azok RMDSZ-esek számára, akik a tájékoztatási folyamat részesei,magyarországi illetékes hivatalos szervek részvételével. Olyan személyeket hívtunk meg az anyaországból, akik a dokumentumok fogadásáról, áttekintésér艖l és jóváhagyásáról hivatali kötelezettségüknek megfelel艖en tájékozottak és hitelesen tájékoztathatnak. Nyilvánvalóan mindenki számára ismert, hogy Ukrajnában, Szerbiában, Szlovákiában, Horvátországban, Szlovéniában, Ausztriában, ahol jelent艖s számban élnek magyarok, nem hoztak létre semmilyen új irodahálózatot, hisz ott már nem a megosztás volt a cél, hanem a törvény szellemének megfelel艖 korrekt, a mindenki által elérhet艖 tájékoztatás.

Örülünk annak, hogy az EMNT ily nagy figyelmet szentel megyei szerveztünk tevékenységének. Megnyugtathatunk mindenkit, hogy eleget fogunk tenni tagságunknak, valamint annak az újbóli közel 30 ezer aláírással az RMDSZ-t felkér艖 személynek, akik t艖lünk várják a megfelel艖 tájékoztatást. Sem gunyoros beszólással, sem rosszindulatú feltételezéssel nem kerülünk közelebb ahhoz, ami remélhet艖leg mindannyiunk közös célja, hogy minél több romániai magyar ember rendelkezhessen kett艖s állampolgársággal. Sajnálattal vesszük azonban tudomásul, hogy olyan személyek, akik az életük egy részében vagy akár ma is az RMDSZ-nek köszönhet艖en jutottak tisztséghez és ezáltal magas egzisztenciához, utólag hálátlanul az 艖ket el艖térbe helyez艖 szövetség ellen fordulnak gátlástalanul. Reméljük, a tékozló fiú példáján okulva mihamarabb visszatérnek az atyai házba.

Az idegességet fanyar humorral álcázó közleményükre nem kívánunk reagálni, jó munkát kívánunk munkatársaiknak, valamint RMDSZ-es kollégáinknak, és sok sikert minden magyarnak a kett艖s állampolgárság megszerzésében.

Forrás: www.erdon.ro

Hírlevél

Amennyiben hozzájárulsz, hogy a későbbiekben információkat küldjünk híreinkről és programjainkról, iratkozz fel a hírlevélre.

Neved:
E-mail:
Telefon:
Ellenörző kód: