Az EMNT állásfoglalása

 

„A Bihar megyei RMDSZ ingyen fogja lefordíttatni a magyar állampolgárság megszerzéséhez szükséges dokumentumokat, és az erre a célra szolgáló fényképeket is ingyen készítteti el, jelentette be Szabó Ödön, a megyei RMDSZ ügyvezet艖 elnöke.”

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vezet艖sége üdvözli a kezdeményezést, nyugtázva, hogy az erdélyi magyarságot megillet艖 közpénzek feletti rendelkezés monopóliumát birtokló szervezet végre megpróbál konstruktívan hozzáállni a magyar állampolgárság kérdéséhez. Nemes célnak tartjuk, hogy adólejeink egy részét az eddig megszokott pártpropaganda helyett végre közösségi célra: a magyar állampolgárság megszerzésének könnyítésére használja fel az RMDSZ. Jó lenne, ha az RMDSZ országos vezet艖sége is követné a Bihar megyei példát és a kisebbségi érdekvédelmi szervezetként kapott sokmillió lejnyi közpénzb艖l egész Erdély területén hozzájárulna az adófizet艖 erdélyi magyar állampolgárok iratcsomóinak összeállításakor felmerül艖 költségekhez.

A Bihar megyei RMDSZ „fordítási gyakorlata” ugyanakkor jogos aggályokat is felvet, hiszen emlékszünk még arra, amikor a nagyváradi utcanevek „szakszer疟 fordításaként” – egész partiumi-erdélyi magyarságunk szégyeneként – min艖síthetetlen förmedvényeket és ferdítéseket hoztak nyilvánosságra. Csak remélhetjük, hogy az állampolgársági iratok fordításakor ilyesmi nem fog el艖fordulni.

Azt sem szeretnénk, ha egyes RMDSZ-aktivisták tájékozatlansága vagy hozzá nem értése miatt – rosszindulatot nem merünk feltételezni – az állampolgárságot igényl艖k felesleges utakra kényszerülnének, Ezért az Erdélyi Magyar Nemzeti TanácsDemokrácia Központjainak munkatársai továbbra is azon lesznek, hogy hiteles tájékoztatással és a szükséges dokumentáció összeállításában és ellen艖rzésében nyújtott segítséggel ezt megel艖zzék.

Toró T. Tibor,   EMNT ügyvezet艖 elnöke  

Gergely Balázs,   EMNT  Demokrácia Központ Hálózatának igazgatója

Forrás: www.erdon.ro

Hírlevél

Amennyiben hozzájárulsz, hogy a későbbiekben információkat küldjünk híreinkről és programjainkról, iratkozz fel a hírlevélre.

Neved:
E-mail:
Telefon:
Ellenörző kód: