Félreértések állampolgárság-ügyben

 

Több, magyar állampolgárságot igényl艖 személyt küldtek vissza a napokban magyarországi határmenti településekr艖l, tudtuk meg Zatykó Gyulától, a Demokrácia Központok partiumi koordinátorától.

A félreértések abból adódtak, hogy a befogadó oldalról tévesen értelmezték az eljárás bizonyos részeit, mondta Zatykó Gyula. Például Biharkeresztesen ésBerettyóújfalun az anyakönyvvezet艖 az eredeti okiratok hitelesített fordítását kérte, holott ez nem szükséges. A békéscsabai bevándorlási hivatalnál pedig – szintén fölöslegesen – egy igazolást kértek arról, hogy a magyar felmen艖 1940 és 1945 között is Észak-Erdély területén tartózkodott – pedig igazából elég, ha valaki azt bizonyítja, hogy 艖, vagy felmen艖je 1945 el艖tt Észak-Erdély területén született. Összesen öt személyr艖l tud, akit ilyen indoklásokkal visszaküldtek.
 
Tisztázták
 
Mindezek miatt felvette a kapcsolatot dr. Wetzel Tamás miniszteri biztossal, a magyarországi Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium képvisel艖jével, aki tisztázta a félreértéseket a szóbanforgó települések hivatalainál is. „Az eljárás az, hogy mi összeírjuk a felmerül艖 problémákat és elküldjük a miniszteri biztoshoz, aki megoldja ezeket és válaszol” – mondta Zatykó Gyula. Kihangsúlyozta: csodálkozik azon, hogy mások is felvállalták az ügyintézést, hiszen egyedül a DemokráciaKözpontok kaptak hivatalos felhatalmazást az EMNT és a magyarországi Külügyminisztérium, valamint Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közötti együttm疟ködélsi megállapodás értelmében arra, hogy tartsák a kapcsolatot a magyarországi illetékesekkel. Arra is felhívta a figyelmet: egyes településeken nem szolgáltak a szükséges típuskérvényekkel, takarékossági okokra hivatkozva, illetve arra, hogy aki akarja, letöltheti a típusnyomtatványokat az internetr艖l. A központokban viszont teljes ügyintézés zajlik ilyen szempontból is, tette hozzá.
 
Egyetlen pecsét
 
Nem szükséges tehát a  hitelesített fordítás, az viszont fontos, hogy az eredeti okirat fénymásolata, valamint a fordítás t疟z艖géppel legyen összefogva, s a két összet疟zött okiratra összesen egyszer kell rányomni a bélyegz艖t olyanformán, hogy mindkett艖 legyen lepecsételve. Ehhez különféle hajtogatási módszerek léteznek, a területi vezet艖 be is mutatott egy lehetséges variánst. Mint mondta, ezt f艖leg azoknak szükséges tudni, akik nem az általuk szerz艖dtetett fordítókat veszik igénybe, a „sajátjaik” ugyanis tudják, mi az eljárás. A kés艖bbiek folyamán beszéltünk is Schiszer Ildikó fordítóval, aki ugyancsak megmutatta, hogyan pecsételik le egyszerre mindkét dokumentumot. Egy okirat lefordítása egyébként 15 lejbe kerül a központ által szerz艖dtetett fodítóknál, a fotókért pedig 10 lejt fizetnek az igényl艖k ugyanabban az irodában.
 
Szervezett utak
 
„Számítottunk arra, hogy sokan jelentkeznek, s igazából örülök neki, hogy a vártnál is többen jöttek. Volt, hogy szinte leveg艖t sem vettünk” – mondta a területi koordinátor. Mint megtudtuk, már a nyitás napján, azaz hétf艖n is sokan jelentkeztek, de kedden, vélhet艖en az aznap megjelent újságcikkek hatására még többen lelkesültek fel, s például Váradon 110 érdekl艖d艖t fogadtak. Az eddig összesített adatok szerint egyébként Érmihályfalván 26 személy érdekl艖dött, s három teljes dossziét állítottak össze, Margittán 52 érdekl艖d艖 volt és két dossziét állítottak össze, Nagyváradon pedig 173 érdekl艖d艖 közül 18 személynek volt meg az összes szükséges irata.
Tervezik, hogy egy szállító cég közrem疟ködésével hamarosan utakat szervezzenek majd a debreceni, Sámson utcai bevándorlási hivatalhoz. Szeretnék elintézni, hogy azokat az embereket, akik ezt a szolgáltatást igyénybe veszik, egy külön abalaknál fogadják majd, tudatta Zatykó Gyula. A nagyváradi Demokrácia Központ egyébként a piac mögötti Menumorut (Széles) utca 23. sz. alatt található, s hétf艖t艖l péntekig 9-t艖l 17 óráig, szombaton pedig 9-t艖l 14 óráig fogadják az ügyfeleket.
 
Neumann Andrea

Forrás: www.erdon.ro

Hírlevél

Amennyiben hozzájárulsz, hogy a későbbiekben információkat küldjünk híreinkről és programjainkról, iratkozz fel a hírlevélre.

Neved:
E-mail:
Telefon:
Ellenörző kód: