Kérdések és válaszok állampolgárság–ügyben

 

Bihar megye - A kett艖s állampolgársággal kapcsolatos tudnivalókról tájékoztató RMDSZ–karaván a napokban indult útjára. Az érmihályfalvi találkozón is sok közérdek疟 kérdés megfogalmazódott.

 

Az id艖pontváltozásnak (el艖bb hétf艖r艖l volt szó, amit el艖re hoztak csütörtökre), illetve a heti vásár napjának délel艖ttjére történt id艖zítésnek betudhatóan alig tucatnyian jelentek meg a fórumon, ami – mint kiderült – sok kérdés  megvitatására volt hivatott. A kultúrház kistermében Barta Annamária, az RMDSZ információs irodájának vezet艖je mondta el a megjelenteknek mindazokat a tudnivalókat, melyek nagyrészér艖l a médiából már tudomást lehetett szerezni. Ugyanakkor sok–sok olyan kis tájékoztató könyvecskét  is magával hozott, melyekhez a továbbiakban is hozzá lehet jutni a helyi RMDSZ–székház(ak)ban.

Magyarítják a neveket

Ami érdekesebb, és ami a fórum–sorozat célja: válaszolni  a kérdésekre. Néhány ezekb艖l, illetve a válaszokból: az állampolgárság elnyerése ingyenes  ugyan, deköltséget jelent  a szükséges dokumentumok lefordíttatása és hitelesíttetése – ez sokakat megriaszt; a készítend艖 fénykép  mérete megegyezik az útlevélképek nagyságával (3X4–es); a kiskorúakat egy adatlapon lehet feltüntetni a szül艖kkel; a kiskorú nem kell ott legyen a dokumentumok leadásánál, ellenben igen a majdanieskütételnél ; nem kell erkölcsi bizonyítvány (cazier), a büntetlen el艖életet saját felel艖sségre írt nyilatkozat alapján tudják az EU–s adatbázisból ellen艖rizni; akinek nincs igazoló okirata magyar felmen艖ir艖l, azt annak születési helyén kell kérni az anyakönyvi hivataltól; kérésre magyarítják a kérlemez艖 nevét az új okmányokban (pl. Vasile – László).

艕sök, utódok

Aki nem tud magyar felmen艖ket igazolni, az nem fog állampolgárságot kapni. Egyel艖re nyitott maradt az a kérdés, hogy lehet–e hivatkozni magyar állampolgárutódokra?  Olyan eset(ek)r艖l van szó, a mikor a román állampolgár gyereke már magyar állampolgár. A fórumon egyértelm疟en kiderült, hogy sok a megválaszolásra váró kérdés még az üggyel kapcsolatban. A következ艖 hetekben sorra kerül艖 helyi és körzeti RMDSZközgy疟léseken  is téma lesz ezek megvitatása, de ezek mellett válaszok kereshet艖k a www.allampolgarsag.gov.huinternetes oldalon is.

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Forrás: www.erdon.ro

Hírlevél

Amennyiben hozzájárulsz, hogy a későbbiekben információkat küldjünk híreinkről és programjainkról, iratkozz fel a hírlevélre.

Neved:
E-mail:
Telefon:
Ellenörző kód: